Ofrik Kübizm

kemalozgoren tarafından tarihinde yayınlandı

Ofrik Kübizm

Kübizm akımından doğmuş, Fransız şair ve kültür adamı Guillaume Apollinaire tarafından Kupka’nın resimlerine atfen adı 1912 yılında konmuş bir akımdır. Ofrik Kübizm akımı, Fovizm’in parlak renkleri, Paul Signac’ın ve Chevreul’ün, Charles Henry’nin renk teorileri ile oluştu. Bu akımda başlarda objeler tanınabilirken zaman içinde Soyut Sanat’a geçişte kilit rol oynamıştır. Frank Kupka ,Robert Delaunay , Francis Picabia, Sonia Delaunay akımın sanatçılarıdır.
Kübizm’in tek renk kullandığı dönemde renk kullanımını tekrar gündeme getirmişler, lirik denebilecek bir soyutlamaya gitmişlerdir. Lirik tanımlamasından da anlaşılabileceği gibi hislerin ifade edilmesi ile daha ilgiliydi. Orfizm renk ve renk uyumlarına değer veren bir akımdır. Akımın güçlü dinamizmi, dış dinamizmden çok sanatçıların iç dinamizminin yansımasıdır. Robert Delaunay, “Pencereler dizisi” ve “Eyfel Kulesi” (Resim 6.) dizisi ünlüdür.

Robert Delaunay, Eyfel Kulesi,1928

Robert Delaunay, Eyfel Kulesi,1928

 

Sonia Delaunay, Flamenko Şarkıcısı, 1916

Sonia Delaunay, Flamenko Şarkıcısı, 1916

Kübizm 20.yy önemi ise; Kubizm, rönesans’tan bu yana mekânı betimlemek için kullanılmış olan perspektifi bırakarak klasik resim anlayışını tamamen reddeder. Bir nesneyi birçok açıdan göstererek dördüncü boyut anlayışını getirir. Kübistlere göre doğa betimleyici değil, kavramsaldır. Doğrudan resmetmek yerine, değişik kısımlarından görüntülerini bir araya getirerek yeni formlar yaratır, modellenen formlardan ziyade, arka plan ile ön planı harmanlar, nesneleri çeşitli açılardan göstererek tasvir eder. Resimsel yüzeyde üç boyutluluk yanılsaması yaratmak yerine resim yüzeyinin iki boyutluluğunu vurgular. Bu özelliklerinden dolayı 19. yüzyıldan itibaren temsili gerçeklikten resimsel gerçekliğe uzanan yoldaki adımları hızlandırarak görsel bir devrim
yaratır. Geleneksel perspektif kurallarına başvurmadan nasıl bir resimsel kurgu yapılabileceği sorusundan hareketle Batı sanatının yüzlerce yıllık görsel temsil sistemini yerle bir eden Kübizm, bu anlamda bir devrim gerçekleştirmiştir. Tüm bunlar da kübizmi 20. yüzyılın en ünlü sanat biçimlerinden biri yapmıştır.

Diğer Konular : KübizmAnalitik KübizmSentetik KübizmOfrik Kübizm


1 yorum

kemalozgoren · 21 Ekim 2023 00:29 tarihinde

denemeasdasd

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir